بلبرینگ به عنوان ” عنصر ماشینی تعریف می شود که حرکت نسبی را فقط به حرکت مورد نظر محدود می کند و اصطکاک بین قطعات متحرک را کاهش می دهد .” اشکال و انواع بلبرینگ متفاوت است، با این حال، یاتاقانها در بیشتر قسمتها برای به حداقل رساندن اصطکاک در یک کاربرد خاص عمل میکنند.
انواع بلبرینگ عمدتاً از گوی ها، پین های دقیق و غلتک ها در ساختار خود استفاده می کنند. یاتاقان ها ممکن است تحت کاربردهایی قرار گیرند که دارای بارهای شعاعی و/یا بارهای رانش بالا هستند. بار شعاعی به معنای بارهای عمود بر محور چرخش است در حالی که بارهای رانش موازی با محور چرخش هستند. انواع مختلف یاتاقان ها بسته به کاربرد و نیازهایشان در انواع صنایع قابل استفاده هستند. در ادامه این مقاله با ما همراه باشید تا مروری بر انواع بلبرینگ ها و کاربرد های آن داشته باشیم.
بلبرینگ ها با توجه به ویژگی های طراحی فیزیکی آنها نامگذاری می شوند. با درک طرح های آنها، می توان رابطه منطقی بین طراحی، نام و ظرفیت باربری هر یک از انواع زیر بلبرینگ را درک کرد. بلبرینگ ها انواع مختلفی دارند که شامل موارد زیر می باشد:
بلبرینگهای شیار عمیق رایجترین انواع بلبرینگ های ساچمهای هستند که میتوان آنها را به صورت مهر و موم، شیلد و حلقههای محکم خریداری کرد. این نوع بلبرینگ برای تحمل بارهای سنگین مناسب هستند. بلبرینگ های شیار عمیق هم پشتیبانی شعاعی و هم محوری را فراهم می کنند. با این حال، زاویه تماس را نمی توان برای تغییر سطوح نسبی چنین بارهایی تنظیم کرد. بلبرینگ های شیار عمیق بیشتر به زیر انواع زیر طبقه بندی می شوند:
بلبرینگ شیار عمیق تک ردیفی
بلبرینگ های شیار عمیق تک ردیفی رایج ترین نوع بلبرینگ ها هستند و استفاده از آنها بسیار گسترده است. شیارهای راهرو در هر دو حلقه داخلی و خارجی دارای قوس های دایره ای با شعاع کمی بزرگتر از توپ ها هستند. علاوه بر بارهای شعاعی، بارهای محوری را می توان در هر دو جهت اعمال کرد. به دلیل ساختاری که دارند، کاربرد بلبرینگ شیار عمیق تک ردیفی برای سرعت بالا و توان کم، بسیار مناسب هستند.
بلبرینگ دو ردیفه شیار عمیق
بلبرینگ های دو ردیفه شیار عمیق از نظر طراحی با بلبرینگ های شیار عمیق تک ردیفه مطابقت دارند. شیارهای عمیق و بدون وقفه آنها دارای انقباض نزدیک با توپ ها هستند و یاتاقان ها را قادر می سازد تا بارهای شعاعی و بارهای محوری را در هر دو جهت تحمل کنند. این نوع بلبرینگ ها برای چیدمان های باربری که ظرفیت تحمل بار یک یاتاقان تک ردیفی کافی نیست، بسیار مناسب هستند. یاتاقان های دو ردیفه کمی عریض تر از یاتاقان های تک ردیفه در سری های 62 و 63 هستند، اما ظرفیت حمل بار به طور قابل توجهی بالاتری دارند. بلبرینگ های دو ردیفه شیار عمیق فقط به صورت بلبرینگ باز (بدون مهر و موم یا سپر) موجود هستند.
بلبرینگهای تماس زاویهای دارای حلقههای داخلی و خارجی هستند که نسبت به یکدیگر در جهت محور یاتاقان جابهجا میشوند. این به معنی آن است کاربرد بلبرینگ تماس زاویه ا برای تحمل بارهای ترکیبی، یعنی بارهای شعاعی و محوری به طور همزمان طراحی شده اند.
این نوع بلبرینگها میتوانند در سبکهای طراحی مختلف، با مهر و موم یا محافظ ارائه شوند. اینها نه تنها به عنوان محافظت در برابر آلودگی بلکه به عنوان نگهدارنده روان کننده ها نیز عمل می کنند. این بلبرینگ ها را می توان از فولاد ضد زنگ، مواد هیبریدی سرامیکی یا پلاستیک ساخته و ممکن است با کروم، کادمیوم یا مواد دیگر روکش شود. همچنین، آنها می توانند از قبل روغن کاری شوند، دوباره روغن کاری شوند، یا می توانند دارای روانکاری جامد باشند. بلبرینگ های تماس زاویه ای بیشتر به انواع زیر طبقه بندی می شوند:
بلبرینگ تماس زاویه ای تک ردیفی
این بلبرینگها با ترکیب تعداد زیادی توپ برای تحمل بار نسبتاً بالا، میتوانند بارهای محوری را فقط در یک جهت تحمل کنند، معمولاً در برابر یاتاقان دوم تنظیم میشوند و دارای حلقههای غیر قابل جداسازی هستند.
مزایای بلبرینگ تماس زاویه ای تک ردیفی عبارتند از:
با طراحی مربوط به دو یاتاقان تک ردیفی که پشت به پشت چیده شدهاند، اما در جایی که دو یاتاقان تکی فضای محوری زیادی را اشغال میکنند، میتوانند بارهای شعاعی و محوری را در هر جهت و در حالتهای کج تحمل کنند.
این نوع بلبرینگ ها که برای تحمل بارهای محوری در هر دو جهت طراحی شده اند و ظرفیت تحمل بار بالایی دارند، این نوع بلبرینگ ها می توانند بار شعاعی محدودی را برای یک بار محوری معین تحمل کنند، از فضای محوری کمتری نسبت به یاتاقان های دو ردیفه استفاده می کنند و قابل جدا شدن هستند.
تغییر شکل حلقه داخلی محدود در هنگام قرار گرفتن در معرض نیروهای گیره بالا
بلبرینگ کفگرد یا Thrust Ball Bearings، در برابر نیروهای محوری قوی مقاومت دارند، اما قابلیت تحمل نیروهای شعاعی را ندارند. بلبرینگهای کف گرد یک ردیف و دو ردیف، دو نوع از بلبرینگهای کف گرد هستند.
بلبرینگهای کفگرد یک طرفه و دوطرفه تفاوتی در جهت تحمل بار محوری خود دارند. بلبرینگهای کفگرد دوطرفه قادر به تحمل بار محوری از هر دو سمت هستند؛ در حالی که بلبرینگهای کفگرد یکطرفه، فقط از یک سمت قابلیت تحمل بار محوری را دارند.
بلبرینگهای کفگرد دو طرفه در مواردی مانند کارخانههای برق، اتومبیلها، و دستگاههای سنگین مورد استفاده قرار میگیرند. در حالی که بلبرینگهای کفــــگرد یک طرفه در بعضی موارد خاص مانند دستگاههای سنگین قابل استفاده هستند.
بلبرینگهای خود تنظیم که به انگلیسی به نام “Self Aligning Ball Bearings” شناخته میشوند، یکی دیگر از نمونههای پر کاربرد بلبرینگ در صنعت هستند.
این بلبرینگها، همانطور که از نامشان پیداست، قابلیت تنظیم در شرایط ناهمراستایی شفت را دارند. در نتیجه، مشکل همراستا نبودن نشیمنگاه بلبرینگ یا عدم توازی شفت اثر نامطلوب کمتری بر روی بیرینگ دارند.
این بلبرینگها با ابعاد متوسط و پرمصرف، همراه با حلقهٔ آببند و گریس کافی، تا پایان عمر مفید ارائه میشوند. عموماً این نوع بلبرینگها در ماشینآلات کشاورزی، نوارنقالهها و سایر صنایع پرکاربرد هستند.
بلبرینگ ایگرگ Y یک نوع بلبرینگ است که برای آسان کردن حرکت روان و انتقال بارهای سنگین استفاده میشود. این بلبرینگ شامل یک محفظه با داخلی کروی است که در آن یک توپ بزرگ قرار دارد. بین محفظه و توپ، گیره های بلبرینگی وجود دارند که برای حفظ موقعیت صحیح توپ و جلوگیری از خروج آن بکار میروند. بلبرینگ ایگرگ Y برای کاربردهایی که نیاز به بارهای شعاعی و محوری دارند، مانند ماشین آلات سنگین، پمپ ها، کمپرسورها و تراکتورها استفاده میشود. از آنجایی که بلبرینگ ایگرگ Y از موادی مانند فولاد ضد زنگ یا فولاد کرومی، سرعت بالا و تحمل بارهای سنگین را تحمل میکند، به عنوان یک راه حل ایده آل برای بسیاری از کاربردهای صنعتی محسوب میشود.
بلبرینگ ها تحت بار وارده قرار می گیرند که به وزن و جابجایی حلقه های بلبرینگ ارجاع داده می شود. وزن وارده بر بلبرینگ که در عملکرد آن بروز می کند، باعث ایجاد فشار بین حلقه ها داخلی و خارجی می شود. لذا، بلبرینگ استفاده شده در یک قطعه باید قابلیت تحمل فشار بالایی را داشته باشد تا بدون تغییر یا آسیب به عملکرد دستگاه، به کار خود ادامه دهد.
بلبرینگ های شعاعی با تعلیق بار شعاعی (RADIAL LOAD) مواجه می شوند. این بلبرینگ ها شامل یک قفسه نگهدارنده ساچمه ها به شکل بوش هستند که در داخل و خارج از آنها رینگ ها وجود دارند. بلبرینگ شعاعی می تواند شامل بلبرینگ های شیار عمیق و یا رولبرینگ های شعاعی استوانه ای باشد. بلبرینگ های شعاعی معمولاً بر روی شافت های افقی اتصال پیدا می کنند و در برخی طرح ها، قابلیت تحمل بار محوری در یک جهت نیز وجود دارد. روش توزیع بار بر روی بلبرینگ های شعاعی نامتوازن است.
بارهای محوری (Axial loads) در کاربردهای صنعتی کمتر مرسوم هستند و به وجود می آیند وقتی محورهای عمودی به هم وصل می شوند. به علاوه، بارهای محوری در برخی اتصالات شافت افقی نیز وجود دارند که گریز از مرکز زیادی دارند. در بعضی از طرح های بلبرینگ شعاعی، مانند بلبرینگ تماس زاویه ای، رینگ ها و قفسه به گونه ای طراحی شده اند که با قابلیت تعلیق بار محوری در یک راستا همراه هستند. محورهای افقی که در ماشین آلات صنعتی مانند گیربکس های عمودی و دستگاه حفاری استفاده می شوند، اغلب تحت تنش فشاری بالایی در سرعت زاویه ای محدود بر پیکر بلبرینگ ها قرار می گیرند. در این صورت، برای تحمل بار از بلبرینگ های کف گرد یا رولبرینگ کف گرد استفاده می شود.
بلبرینگ های خطی برای ارائه حرکت آزاد در یک جهت طراحی شده اند. آنها پرکاربردترین انواع اسلایدهای خطی هستند و یک حرکت دقیق صاف را در امتداد طرح خطی تک محور تضمین می کنند. این بلبرینگ ها با دارا بودن فناوری خود روانکاری، عملکرد و قابلیت اطمینان را بهینه می کنند. آنها از دو ردیف بلبرینگ خطی تشکیل شده اند که در چهار میله در طرف های متناوب پایه قرار گرفته اند.
بلبرینگ خطی ساده از سری LM، سادهترین نوع بلبرینگ های خطی است که برای کاربردی خاص در نظر گرفته شده است. برای استفاده از آن براکت یا نگهدارنده مخصوص مورد نیاز است.
بلبرینگ خطی شیاردار دارای شکاف در طول بلبرینگ برای قرارگیری بر روی شفتهای پایهدار است. برای به کارگیری این نوع بلبرینگ معمولا از بلوک آلومینیومی استفاده میشود.
بلبرینگ خطی فلنج دار با داشتن فلنج امکان نصب و مهار آن را بسیار آسان میکند. نوع فلنج آن شامل سری LMF با فلنج دایرهای، سری LMK با فلنج مربعی و سری LMH است.
بلبرینگ خطی بلوکی که با مدل SC شناخته میشود، از یک بلبرینگ خطی سری LM و یک بلوک آلومینیومی تشکیل شده است و با سوراخهایی در چهار طرف بلوک به سطوح مختلف قابل اتصال است.
بلبرینگ خطی بلوکی شیار دار تحت عنوان سری SBR، از یک بلبرینگ خطی شیاردار و یک بلوک آلومینیومی مخصوص تشکیل شده است و با سوراخهای رزوه شده در بلوک به سطوح مختلف قابل اتصال است.
سوالات متداول
اولین مزیت استفاده از بلبرینگها، مقاومت آنها در برابر سایش است. علاوه بر این، نیاز به روغن کاری کم است و با فراهم کردن اصطکاک کم، اتلاف کمی در انرژی رخ میدهد. همچنین، این بلبرینگها دارای عمر کارکرد طولانی و تعویض آسان هستند و قیمت نسبتاً ارزانی نیز دارند. بلبرینگها در حمل بارهای محوری توانایی دارند، اما در برابر ورود بارهای ضربهای، ممکن است شکسته شوند. همچنین، آنها قادر به تحمل وزنهای خیلی بزرگ نیستند.
اقلام خانگی : دوچرخه، اسکیت برد، چرخ خیاطی، ماشین لباسشویی، خشک کن، غذاساز، سشوار، پخش کننده دی وی دی، میله ماهیگیری.
تجهیزات اداری : فتوکپی، دستگاه فکس، هارد دیسک، پنکه،
صنایع تهویه مطبوع: آسانسور، خطوط مونتاژ، پله برقی، تجهیزات پزشکی و دندانپزشکی، تجهیزات ماشین ابزار با سرعت بالا، ماشین آلات کاغذسازی، اره زنجیری، ابزار برقی، پمپ / کمپرسورها ساخت اسباب بازی، قطار، توربین های بادی.
خودرو : موتورها، فرمان، میل محرک و خط محرکه، موتورهای الکتریکی، جعبه دنده، گیربکس
بلبرینگ یک سیستم مکانیکی است که برای کاهش اصطکاک و انتقال بار وزنی بین قسمتهای مختلف ماشینآلات استفاده میشود. بلبرینگ از چند بخش تشکیل شده است که عبارتند از:
طراحی سایت و سئو وب رمز
دیدگاهتان را بنویسید